Blog

A 2023-as Év Társasjáték Díjazottjai: Kiemelt Játékok Bemutatása

2024.04.24 06:00
A 2023-as Év Társasjáték Díjazottjai: Kiemelt Játékok Bemutatása

Ismerd meg a 2023-as év legjobb társasjátékait, és fedezd fel a díjnyertes A Légi Társaság, Arnak Elveszett Romjai és A Nagy Jü Legendája játékokat.

2023-as Év Társasjáték Díjazottjai

A Board Game Quest közössége és szakmai zsűrije a nemrég lezárult szavazás alapján hirdette ki a 2023-as Év Társasjáték Díjazottjait. A díjazottak kiválasztása minden évben komoly fejtörést okoz a zsűrinek, hiszen rengeteg kiváló játék közül kell választaniuk. A döntéshez az olvasók véleményét is figyelembe vették, így a végeredmény valóban a közösség és a szakértők közös ítéletét tükrözi.

Áttekintés a díjazott játékokról

Ebben a cikkünkben három kiemelt játékot is részletesebben bemutatunk: A Légi Társaság, Arnak Elveszett Romjai és A Nagy Jü Legendája. Ezek mellett több más izgalmas játék is szerepel a díjazottak között, amelyek rövid leírását alább találod.

A Légi Társaság társasjáték

Vigyázz! Kész! Rajt! Összehangolódás!

A Légi Társaság

A Légi Társaság egy stratégiai játék, ahol a játékosok a saját légitársaságukat irányítják, versengve a piaci dominanciáért. A játék kihívásai közé tartozik az útvonaltervezés, flotta menedzsment és a pénzügyek optimalizálása. A cél a lehető legprofitábilisabb légitársaság kiépítése, miközben az utasok elégedettségét is maximalizálni kell. Ez a játék tökéletes választás mindazok számára, akik szeretik az összetett stratégiai játékokat, és élvezik azokat a döntéseket, amelyek hosszú távon meghatározhatják a győzelmet vagy a vereséget.

Arnak Elveszett Romjai társasjáték

Ízig-vérig! kaland

Arnak Elveszett Romjai - Az eltűnt expedíció kiegészítő

Arnak Elveszett Romjai egy kalandjáték, amely az elhagyatott Arnak szigetén játszódik. A játékosok felfedezőként indulnak, akik az elveszett civilizáció rejtélyeit kutatják. A játékmenet magában foglalja az erőforrás-gazdálkodást, a különféle felfedezőutak menedzselését és az ősi technológiák megszerzését. A stratégiai döntések, amelyeket a játékosoknak meg kell hozniuk, és a különböző útvonalak, amelyeket választhatnak, rendkívül sokrétűvé teszik a játékélményt. Arnak Elveszett Romjai tökéletes választás azok számára, akik szeretik a történetvezérelt játékokat és az ősi rejtélyek felfedezését.

A Nagy Jü Legendája társasjáték

Számolás, számítás, tervezés, taktikázás... magával ragadó, szédítő mélység.

A Nagy Jü Legendája

A Nagy Jü Legendája egy izgalmas taktikai játék, amely a régi Kínában játszódik. A játékosok az ősi Kínai birodalom hatalmasait alakítják, versengve a birodalom feletti uralomért. A játék egyedülálló mechanikái közé tartozik az erőforrások menedzselése, a katonai stratégiák kidolgozása, valamint az ellenfelekkel szembeni taktikázás. Ez a játék különösen ajánlott azok számára, akik szeretik az átgondolt stratégiai döntéseket és a mély, történelmi témájú játékokat.

Ezen kívül számos más társasjáték is díjazott lett 2023-ban.

A legjobb taktikai/harci játék: Snap Ships Tactics

Az év egyik leginnovatívabb játéka egyben kedvenc taktikai játékunk is lett. A Snap Ships Tactics-ban szó szerint összerakod a hajódat snap-together darabokból, majd testreszabod és küldöd szembe az ellenfelek hajóival. Követheted a hajók építési terveit, vagy saját ízlésed szerint alakíthatod át őket. A játék nagyszerűségét nem csak a "játékszer faktor" adja, hanem a kiváló játékmenet is. Egy akciókocka-rendszer segítségével aktiválhatod a hajód különböző részeit, amivel tüzelhetsz, manőverezhetsz, vagy akár rakétákat is indíthatsz. A fegyvereid hűtési idejének lejártáig várnod kell, hogy újra használhasd őket, ami stratégiai szinten emeli a játékot.

A legjobb produkciós értékek: Voidfall

A kiadó, a Mindclash Games nem ismeretlen a jó kinézetű játékok gyártásában. Minden játékuk jól megmunkált, súlyos euro játékok közé tartozik. 2022-ben megjelent a Voidfall, egy sci-fi 4x játék, amely ezt a népszerű műfajt viszi el az euro játékosoknak. A bonyolult játékmenetet lenyűgöző produkciós értékek egészítik ki. Az Ian O'Toole által készített művészeti munka, a hajó mini figurák, fejlesztett játékelemek és az általánosan lenyűgöző bemutató, a Voidfall magasra teszi a mércét a jól kinéző euro játékok számára.

A legjobb tematikus játék: Tamashii: Chronicle of Ascend

Az Awaken Realms Lite almárkától érkezik a Tamashii: Chronicle of Ascend, egy cyberpunk témájú játék, amely a távoli jövőben játszódik. A Tamashii: Chronicle of Ascend táskák építését, mintaillesztést és felfedezést ötvözi egy olyan játékban, amelynek ágazatai és különböző forgatókönyvei vannak. A Tamashii világában testről testre ugrálva próbálod legyőzni a világot uraló mesterséges intelligenciát. A küldetések csak lazán kapcsolódnak egymáshoz, de bármilyen sorrendben játszhatók, így rengeteg felfedeznivalót kínálnak a játékosoknak. Az egyedi játékmenet és az érdekes világ igazán szórakoztató játékélményt nyújt.

A legjobb stratégiai/Euro játék: Hegemony: Lead Your Class to Victory

A Hegemony egy vadul aszimmetrikus játék, ahol 2-4 játékos játszhatja el a modern ipari küzdelmeket a munkás, középosztály és kapitalista osztályok, valamint a bürokratikus állam között, az osztályspecifikus jutalmak megszerzése és a játék megnyerése érdekében. A kapitalisták pénzt és neoliberális kimenetelt akarnak, a munkások jó munkahelyeket, jó egészséget és szocialista kimenetelt, a középosztály egy kicsit mindkettőből akar, míg az állam azáltal igyekszik fennmaradni, hogy elégedett lakosságot és elegendő adóbevételt tart fenn. Az akadémiai politikai elméleten alapuló Hegemony egy nagy játék – tehát szánj rá komoly időt, különösen az első játékodra.

A legjobb kártyajáték: Imperial Miners

A Portal Games legújabb kínálata egy kártyajáték, amely az Imperial Settlers univerzumban játszódik. Az Imperial Miners egy könnyed motorépítő játék, amely kiváló kártyajátékot kínál. A játékosok kártyaláncokat hoznak létre, ahogy bányákat ásnak, és minden új kártya aktiválja a láncban felette lévő összes kártyát. A játék szilárd visszajátszhatósági értéket kínál a kártyakészletek különböző frakciói révén, új kombinációkat teremtve minden játék során.

A legjobb kis kiadótól származó játék: Kinfire Chronicles: Night’s Fall

Az új kiadó, az Incredible Dream első játéka kiváló volt. A Kinfire Chronicles: Night’s Fall egy tematikus dungeon crawler, amelyben a játékosok együttműködve védelmezik Din'Lux városát. A kiváló produkciós értékek mellett a Kinfire Chronicles kiemelkedik a játékosok közötti együttműködés szükségessége miatt is, hogy megnyerjék a csatákat. A harcot kártyajátékkal kezelik, és a paklidban lévő sok kártyát csak más játékosok körében játszhatod ki, hogy növeld azok erejét. A veterán játéktervező, Kevin Wilson egy érdekes világot és néhány innovatív játékmenetet hozott létre a Kinfire Chronicles-szal.

A legjobb családi játék: Wandering Towers

A Gen Con 2023-as rendezvényen személyzetünk által választott további kedvenc játék, amely bekerült a legjobbak listájára, a Capstone Games által kiadott Wandering Towers. A játékmenet rendkívül egyszerű: Minden játékos varázslóként ül egy sorozatban egymásra helyezhető torony tetején, mindannyian a fekete várba igyekeznek eljutni. A játékosok minden körben három lapból kettőt játszanak ki, amelyek valamilyen „mozgatás varázsló x mezővel” vagy „mozgatás torony x mezővel” típusú műveletet hajtanak végre. Ha egy torony varázslókat fed le, azok bebörtönzödnek, amíg a tornyot újra le nem mozgatják róluk. Amint egy játékos bejut varázslójával a fekete várba, a vár egy másik helyre költözik. A játékosok célja, hogy elsőként juttassák be minden varázslójukat a várba. Ez a játék egy varázslatos keveréke a háromkártyás monte-nak és a Camel Up-nak, élvezetes játszani, ráadásul 1-6 játékos játszhatja, és mindössze 30 percet vesz igénybe.

A legjobb újrakiadás/újragondolás: RA: Deluxe Edition

Mit is mondhatnánk még az egyik legjobb aukciós játékról, amely 1999-ben jelent meg először. Reiner Knizia RA játékának játékmenete még ma is megállja a helyét, és egy mestermű a játéktervezés terén. A 25th Century Games által kiadott új kiadás mind a művészi megjelenést, mind az összetevőket fejleszti. Az Ian O'Toole által készített gyönyörű művészeti munkával és masszív fa elemekkel, ez a verzió méltó ehhez a nagyszerű játékhoz.

Év Játéka: Thunder Road: Vendetta

Elvesztettük a számlálást, hogy a BGQ csapata hány alkalommal játszotta a Thunder Road: Vendetta-t a tavalyi Gen Con-on... de sokszor. És minden egyes alkalommal nevetések és izgalmak hallatszottak az asztal körül. A Thunder Road: Vendetta az 1986-ban kiadott Milton Bradley Thunder Road játékának újragondolása. A Restoration Games modern korra frissített játékmenettel lehelte új életet ebbe a klasszikusba. A játékosok egy sivatagi pályán versenyeznek, hogy elsőként érjenek a célba... vagy egyszerűen csak az utolsó túlélő legyenek. A Thunder Road: Vendetta stratégiái elég hamar félresöpörhetőek, mivel ez egy nagyon taktikai, némi véletlenszerűséggel bíró játék. Azonban a tiszta pusztítás annyi élvezetes pillanatot szül, hogy könnyedén az Év Játéka díjat érdemli meg.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.