Catan telepesei

Catan telepesei
Catan telepesei
Catan telepesei
Catan telepesei
Catan telepesei
Catan telepesei

A játék célja Catan szigetén megszerezni az uralmat. Az első telepesek egy ismeretlen sziget partjaihoz érnek. Településeket és utakat építenek, településeiket városokká fejlesztik. Élénk cserekereskedelemmel új lehetőségek nyílnak meg mindenki előtt. Ám hamar szűkössé válik a sziget, és kezdetét veszi a verseny a nyersanyagok és a hatalom megszerzéséért. Az új, 2011-es kiadás számos újdonságot, és temérdek szépen kidolgozott műanyagfigurát tartogat a játékosok számára.

10 – 99 éves kortól ajánlott
3 – 4 játékos számára
~ 75 – 90 perc
Bej96PBRnjs
14 390 Ft
A vásárlás után járó pontok: 720 Ft
Győri készlet
2 db
Azonnal szállítható, átvehető
Kedvencekhez
Ajánlom
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Részletek
Hasonló termékek
Adatok
Vélemények
Részletek
Klaus Teuber zseniális játéka 1995-ben indult világhódító útjára, és számos elismerést begyűjtött, többek között még abban az évben az év játéka díjat. A 3-4 főig játszható játékban megismerkedhetünk a telepesek életének nehézségeivel, midőn egy új, eddig ismeretlen szigetet próbálunk meghódítani: Catan-t.
 
Mit kapuk a dobozban?
 
126 db kártya, 37 db hatszögletű játékmező, 90 db játékfigura, 18 db számzseton, 2 db fa dobókocka, 1 db bábu, 1 db magyar nyelvű használati útmutató
 
A játék menete:
 
A szabálykönyvben leírtak szerint előkészítjük Catan mindig változó szigetét, és már kezdődhet is a játék.
 
A Catan érdekessége, hogy már a kezdetekkor is fontos döntéseket kell hoznunk. Név szerint, hogy hova is rakjuk le az első településeinket. Ugyanis a hexagon formájú lapkákból álló szigeten, az öt féle nyersanyag közül csak akkor tudjuk megszerezni a megfelelőket, ha jó helyre helyezzük le az építményeinket. Mindegyik mező tartalmaz egy számot, és ezen mezők találkozásaihoz helyezhetjük le a településeinket. 
 
Ezek után, ha akárki kidobja a mezőhöz tartozó számot, amit érint a településünk (később városunk), mi kapunk a mezőnek megfelelő nyersanyagból. A nyersanyagokat felhasználva pedig tovább építkezhetünk, utakkal, településekkel és városokkal gazdagítva Catan szigetét.
 
A játék legfontosabb mozgatórugója a két hatoldalú kocka. Mindenki a körében dob ezekkel és a kidobott értéknek megfelelő mezőn lévő játékosok építményei ilyenkor termelik meg a nyersanyagaikat.
 
A szerencse mellett a taktika is nagyon nagy szerephez jut a játék folyamán, ugyanis újabb településeket csak úgy rakhatunk le, ha utakkal kötjük össze a már meglévő épületeinkkel. Valamint, legalább két útnyi távolságban van egy másik építménytől, legyen az akár egy másik játékosé vagy a sajátunké. 
 
Riválisainkat el tudjuk vágni bizonyos nyersanyagoktól, és ezért kap nagyon fontos szerepet a Catan-ban a kereskedés. A saját körünkben lehetőségünk van a többi játékossal nyersanyagot cserélni. Ne feledjétek, a ti körötökben csak veletek kereskedhet a többi játékos.
 
Catan kikötőit elfoglalva lehetőségetek lesz nyersanyagokat is váltani. Ami normál esetben 4:1 arányban történik, bizonyos kikötők birtoklása ezt 3:1-re módosítja, vagy akár 2:1-re egy-egy nyersanyag fajtából. 
 
Lehetőségünk van fejlesztés kártyákat is venni, ami előnyökhöz juttat minket a játék folyamán, de egy körben csak egy ilyen lapot használhatunk fel és akkor is csak azok közül, amit nem az aktuális körünkben vettünk.
 
A játék során lehetőség van megszerezni a leghosszabb út és a legnagyobb lovagi hatalom tábláját is, ami extra pontokhoz juttat minket. Utóbbit éppen a fejlesztés kártyák segítségével.
 
Végül pedig a tolvaj, aki a játék kezdetekor a sivatagban tartózkodik, minden alkalommal mozogni fog, ha valaki hetest dob a kockákkal, vagy valaki áthelyezi a lovag kártyával. Így ha egy olyan mezőre kerül, ahol nekünk is van városunk vagy településünk, hiába dobják ki hozzá tartozó számot, nem kapunk a nyersanyagból.
   
Hogyan lehet nyerni?
 
A játékot az a játékos nyeri, aki először eléri, vagy meghaladja a 10 pontot. Egy pontot ér minden településünk, két pontot minden városunk, a leghosszabb út és a legnagyobb lovagi hatalom két-két pontot hoz nekünk. Ezen felül vannak pontot érő fejlesztés lapok is.
 
Végezetül:
 
A Catan telepesei annyira népszerű játék, hogy mind a mai napig rendeznek belőle világbajnokságot, és az egyik legjátszottabb és legismertebb társasjáték a világon. Hogy kinek ajánljuk? Ahogy egy ismerősöm mondta régen: Egyszer mindenki életében eljön az idő, amikor vennie kell egy Catan-t.


SAS és KOS a társasjáték webáruház Kiváló árak a SAS és KOS társasjáték webáruházban Tényleges raktárkészlet a SAS és KOS társasjáték webáruházban Gyors szállítás a SAS és KOS társasjáték webáruházban Személyes ügyfélszolgálat a SAS és KOS társasjáték webáruházban Visszavásárlási garancia a SAS és KOS társasjáték webáruházban

GYERE! TÁRSASOZZ VELÜNK!

Hasonló termékek
Adatok
Játékcsalád
Catan
Játékszabály nyelve
magyar
Nyelvi függőség
nyelvfüggetlen
Játékszabály jellege
egyszerű
Játék mechanizmusa
Kereskedés, Moduláristábla, Hatszög-rács, Kockadobás, Útépítés, Verseny, Változósetup, ECO-05Income, RandomProduction, Negotiation, Chaining
Fejlesztési területek
stratégiai gondolkodás, taktikai gondolkodás, kombinációs készség
Téma/Tematika
középkori kereskedő
Kiadó
PIATNIK_HU
Kiadás éve
2 015
Szerző(k)
Klaus Teuber
Cikkszám
KTM100002282
Vélemények
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.